5 päivän reboot (mehupaasto)

by - 24.9.16


Tämä teksti on roikkunut luonnoksissani jo keväästä saakka, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. ;)

Monet ovat varmaan nähneet, tai ainakin kuulleet, dokumentista nimeltä Fat, Sick and Nearly Dead. Siinä australialainen Joe Cross lähtee kiertämään Amerikkaa samalla kertoen tapaamilleen ihmisille mehustuksen terveyshyödyistä ja juoden 60 päivän ajan vain pelkkiä vihermehuja. Kahden kuukauden jälkeen Joe oli laihtunut 45 kiloa, hänen koko vartaloansa piinaava nokkosrokko oli parantunut ja hänen syömiensä lääkkkeiden määrä oli pudonnut nollaan.

Kyseinen dokumentti sai mut kiinnostumaan mehustuksesta sekä puhtaasta ruokavaliosta. Katsoin myös dokumentin kakkososan, joka viimeistään sai mut vakuuttuneeksi siitä, että mun on saatava oma mehulinko. Ja sellaisenhan mä hankin.

Tammikuun puolen välin tienoilla aloitin mehupaaston. En ollut tuolloin päättänyt etukäteen, kauanko tulen juomaan pelkkiä vihermehuja, vaan päätin mennä oman voinnin mukaan. Toivoin kuitenkin, että kestäisin ainakin kolme päivää, se luku oli jotenkin jumahtanut mun päähän.

Päätin aloittaa paaston maanantaina, joten sunnuntaina kävin ostamassa kamalan määrän tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Olin etukäteen katsellut eri mehujen ohjeita Joe Crossin sivuilta (klik), jotta tietäisin suunnilleen, paljonko aineksia olisi hankittava aluksi ainakin muutamalle päivälle. Yllätyin siitä, kuinka paljon vihanneksia ja hedelmiä yhteen mehutuopilliseen saa mahtumaan.

Paaston aikana ei saa käyttää kofeiinia eikä alkoholia, joten jos kyseiset tuotteet kuuluvat suurena osana elämääsi, kannattaa niiden käyttöä vähentää jo ennen paastoa. Mehujen ja veden lisäksi suositellaan juotavaksi kookosvettä tai kasvislientä, jotta keho saa elektrolyyttejä.
Tässä hieman tuntemuksiani:


Päivä nro 1.
Aamu alkaa lupaavasti, juon heti herättyäni ison kupillisen yrttiteetä ja alan valmistaa päivän mehuja. Teen valmiiksi jääkaappiin noin puolitoista litraa mehua, joista aamupalaksi nautin yhdeksän aikoihin noin puoli litraa. Parin tunnin päästä aamupalasta maha alkaa näyttää nälän merkkejä, joten kulautan toiset puoli litraa lounaaksi. Sama kaava jatkuu koko päivän: maha alkaa murisemaan noin 2 - 3 tunnin välein (riippuen siitä, olenko muistanut juoda vettä), jolloin juon mehun. Iltapäivällä teen uuden satsin mehuja. Annoksia tulee päivän aikana juotua viisi, eli yhteensä päivän aikana mehua kuluu noin 5 x 500 ml eli 2,5 litraa. Näiden lisäksi saan juotua päivän aikana vettä noin litran. Mielitekoja mihinkään ruokaan ei ole ollut, mehut ovat hyvin karkottaneet nälän, mutta illalla nukkumaan mennessä päässäni pyörii vain ruokien kuvia.

Päivä nro 2.
Kakkospäivä sujuu melko samalla kaavalla kuin ensimmäinenkin. Päässä tuntuu koko päivän hieman sumuiselta, aivot tuntuvat käyvän vain puoliteholla. Iltapäivällä alkaa tehdä mieli kaikenlaista syötävää, kuten pizzaa, karkkia, hampurilaisia... Nämä ajatukset päässä menen nukkumaan jo melko aikaisin, jotta en sortuisi.

Päivä nro 3.
Kolmannen päivän aamuna herään nälkään. Teen mehut valmiiksi samalla lailla kuin edellisinäkin päivinä. Pää tuntuu edelleen olevan hieman sumussa, ei tosin niin paljoa kuin toisen päivän iltana. Huomaan unohtaneeni juoda kookosvettä tai kasvislientä ensimmäisinä päivinä (saadakseni elektrolyyttejä), joten keittelen kattilallisen kasvislientä, johon hyödynnän mm. mehustamisesta ylijäänyttä moskaa. Juon mehun ja veden lisäksi tästä lähtien kasvislientä noin 5 - 6 dl päivässä. Illalla haaveilen taas ruuasta, mutta yllätyksekseni en roskaruuasta vaan erilaisista salaateista ja kasvisruuista.

Päivä nro 4.
Aamulla ei ole nälkä ja aivosumukin tuntuu olevan suurimmaksi osaksi poissa! Mehut maistuvat edelleen hyvin, olen vaihdellut reseptejä päivittäin. Kasvisliemen juominen alkaa tökkiä, ja mietin kookosveden ostamista. Se kuitenkin jää, ja tyydyn kasvisliemeen. Vessassa ei tarvitse rampata enää niin usein kuin ensimmäisinä päivinä, keho tuntuu selvästi tottuneen normaalia korkeampaan nesteen määrään. Olo tuntuu pirteältä. Illalla nukkumaan mennessä haaveilen tomaattikeitosta.

Päivä nro 5.
Aamulla olo on hyvä ja ehkä jopa normaalia pirteämpi. Teen mehut ja juon niitä tasaisesti päivän mittaan. Iltapäivällä kasvisliemi alkaa ällöttää ja päätän, että teen kattilallisen tomaattikeittoa, josta saan tänään ottaa annoksen. Tomaattikeitto maistuu taivaalliselta! Illalla olen erittäin tyytyväinen kuluneeseen viikkoon, mutta päätän seuraavasta päivästä lähtien ottaa kiinteät ruuat taas osaksi ruokavaliota.


Tuloksia:
Oloni parani huomattavasti, tunsin itseni pirteämmäksi ja eloisammaksi. Kasvikset ja hedelmät alkoivat maistua entistä paremmin myös kiinteänä. Painoa lähti 5 kiloa, joista seuraavan viikon aikana tuli takaisin vajaa kaksi. Kiinnostus puhtaampaan ruokaan kasvoi hurjasti ja syntyi päätös vähentää huomattavasti prosessoidun ruuan määrää.

Vinkki! Äitini oli myös mehupaastolla ja hän oli löytänyt luontaistuotekaupasta paastoon sopivaa kasvislientä - ja se kuulemma oli hyvää! Suosittelen siis hankkimaan, mikäli kasvisliemen keitto epäilyttää tai maku jää hieman ei niin hyväksi, kuten itselläni.

Tarkoituksenani olisi nyt syksyllä pitää taas muutaman päivän mittainen mehupaasto. En tosin vielä tiedä, juonko paastolla ainoastaan nesteitä vai sallinko myös esimerkiksi yhden lämpimän ruuan päivässä. Sen kuitenkin tiedän, että mehupaasto on itselläni hyvä spurtti terveellisempään ja kasvispainotteisempaan ruokavalioon, sillä silloin herkut ja muu turha jää kerralla pois.

Muita mehupaastolla olleita?

You May Also Like

6 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Yllättän hyviä mehuja syntyi mm. mun inhokista eli selleristä :)

   Poista
 2. Voi ku kuulostaa ihanan terveelliseltä! Musta vaan ei ois moiseen :D Ihan vain muittenki mielenterveyden takia...oon aika monsteri nälkäisenä :'DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin oon aikamoinen känkkäränkkä nälkäsena, mutta onneks aina kun nälkä alko lähestyyn, niin pysty juomaan mehun tai vettä, jollon nälkä lähti pois. Herkkuhimot sen sijaan alkupäivinä oli melkoset : D

   Poista
 3. Paljonko noita mehuja sitten saa päivässä juoda?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietääkseni se riippuu ihan ihmisestä, että paljonko keho tarvitsee mehua päivän aikana. Mutta mitä katselin noita sähköpostiini tulleita juice challengen ohjeita (ohjeita/mehustussuunnitelmia saa muuten tilattua ilmaiseksi tuolta Joe Crossin sivuilta, kannattaa tutustua!) niin niissä aloitettiin viidellä 4,5 - 6 dl kokoisella mehulla päivässä.

   http://www.rebootwithjoe.com/ask-joe-anything-week-5/

   Tuolla taas Joe puolestaan kertoo itse juoneensa keskimäärin kuusi 6-7 dl annosta päivässä. Toisinaan mehuannosten määrä oli kolme, toisinaan seitsemän tai kahdeksan.

   Poista